Οι επιπτώσεις από τη χωματερή είναι πολύ σοβαρές και με κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, γιατί ρυπαίνει το υπέδαφος, το έδαφος και την ατμόσφαιρα. Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ δυτικά της Χωματερής δείχνουν, ότι τα αποστραγγίσματα των σκουπιδιών εξαπλώνονται με εντυπωσιακό τρόπο.
Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών, όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 ακόμα και 100 μέτρων ανιχνεύουν βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο, που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση και όσο πιο κοντινές στη Χωματερή είναι οι περιοχές, έχουν ανιχνευθεί ρύποι και στην επιφάνεια του εδάφους που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη θάλασσα του Σαρωνικού, γιατί εντοπίστηκαν τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω λόγω της διαπερατότητας του υπεδάφους (είναι μαλακός ο βυθός) και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί.
Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ατμόσφαιρα όπου η χωματερή μαζί με τις βιομηχανίες εκπέμπουν ανά έτος 35,3 κιλά Αρσενικό (ένα ιδιαίτερα τοξικό αέριο), 321 κιλά Υδράργυρο, 916 κιλά Μόλυβδο, 49,3 τόνους Βενζόλιο (από τα διυλιστήρια), 1 κιλό Κλοφέν, 23,4 κιλά Κάδμιο και 49,1 κιλά Αμμωνία. Επίσης η χωματερή εκπέμπει 3 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα το έτος. Επιπλέον η χωματερή, όταν πληρωθεί το κύτταρο, όπως συνέβηκε στη δική μας, δεν μπορεί να συλλέγει το βιοάεριο το οποίο εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Ακόμα από τις αυταναφλέξεις (λόγω της ζύμωσης) εκλύονται διοξίνες, όπως συνέβη το φετινό Αύγουστο.
Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν εγκληματική για τρείς σοβαρούς λόγους.
1] Ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 135 μέτρα επιδεινώνει το πρόβλημα της υπόγειας ρύπανσης λόγω του βάρους.
2] Τα σκουπίδια δεν διαχωρίζονταν, από τρόφιμα μέχρι νοσοκομειακά απόβλητα, από μπαταρίες έως ηλεκτρονικές συσκευές όλα κατέληγαν στον ίδιο χώρο. Τα υλικά παρουσιάζουν ιδιόμορφες φυσικομηχανικές ιδιότητες, άλλο υλικό λιώνει, άλλο θάβεται, άλλο σκουριάζει. Αυτές οι ιδιότητες διευκολύνουν την παραγωγή των υγρών τα οποία περνούν στο υπέδαφος και...
3] Ο χρόνος ζωής μιας χωματερής είναι 20 χρόνια, η δική μας έχει περάσει τα 40 χρόνια και συνεχίζει…
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να την διατηρούν, ακολουθώντας μία πολιτική που μεγάλωνε το πρόβλημα αντί να το λύνει. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αγνοεί το πρόβλημα, έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί και όχι με ζητήματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ούτε μία απλή διαμαρτυρία στις κυβερνήσεις για τη χωματερή, φαντάζει αδύναμη να διεκδικήσει την απομάκρυνσή της, ανίκανη να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους δημότες.
To aspropyrgospress.gr θα συνεχίσει να ενημερώνει τους δημότες και να φέρνει το ζήτημα της χωματερής στην επικαιρότητα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Καλεί τους δημότες να ενεργοποιηθούν και να διεκδικήσουν την οριστική απομάκρυνση της χωματερής. Ο Ασπρόπυργος ΑΞΙΖΕΙ ένα καλύτερο μέλλον.
Δημοσίευση σχολίου